[...] galaktozy. Poziom laktozy może być różny w poszczególnych produktach, mimo wykorzystania tego samego rodzaju mleka. Na przykład wiele osób źle toleruje mleko krowie, jednak produkty typu sery, jogurty lub kefiry zdecydowanie lepiej. Wynika to z faktu, że wiele procesów technologicznych ma wpływ na obniżenie poziomu laktozy. Produkty, w których [...]
[...] WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie jest to już żaden problem. Z powodzeniem możesz skorzystać z odżywek zawierających białko jaj, białko wołowe oraz całą gamę białek roślinnych. Jeśli Twoim problemem jest tylko cukier mleczny (laktoza), to wybieraj produkty z oznaczeniem „lactose free”.
[...] zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone mięso Przetworzone mięso to produkty suszone, wędzone, fermentowane, puszkowane i inne. Są to np.: parówki, boczek, suszone mięso, salami, szynka itp. Choć smaczne, to jednak zawierają zbyt dużo soli i [...]
[...] białka w diecie oraz ogólnie mówiąc, przydatność spożywania większej ilości białka. Kompletna odżywka wegańska bazująca na soi 2:1 dla diety roślinnej. Mikroelementy Choć produkty roślinne mogą zawierać ogrom bardzo cennych mikroelementów i składników przydatnych naszemu zdrowiu, to jednak wyłącznie ich spożywanie, jak ma miejsce w przypadku [...]
[...] Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo słabym pomysłem są produkty w rodzaju pizzy czy hamburgerów, które nie tylko są energetyczną bombą, destabilizują stężenia sodu, powodują retencję wody, ale też mogą na wiele godzin zaburzać [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Wiele osób przychodzi do klubów po wakacjach, siłownie pękają w szwach. Bardzo często impulsem jest niezadowolenie z własnego wyglądu, a wakacje są pełne okazji do prezentacji swoich walorów (lub ich braku). Plaże, parki wodne, strefy SPA, sauny, żeglowanie, windsurfing, a nawet zwykłe chodzenie w koszulce bez rękawów (panowie) czy też bez [...]
[...] zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, nie są to sztuczne związki chemiczne. Jednak nawet osoby niezwykle dbające o skład swojej diety mogą napotkać problem, z którym boryka się [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]
[...] Wybór odpowiedniego suplementu wspomagającego stawy może być trudny, ze względu na samodzielną ocenę przyczyn bólu czy nieprawidłowej funkcji. Warto więc wykorzystać te produkty, które oferują jak najszerszy zakres wsparcia leczniczego. Dlatego też powinniśmy celować w preparaty złożone, które oferować nam będą kilka składników. Jednym z [...]
[...] tradycyjnego jedzenia. Można wykonać atrakcyjny i zdrowy koktajl zawierający na przykład odżywkę wysokobiałkową, awokado, truskawki, mlek. Oczywiście to tylko przykład, a produkty należy dobrać pod gust i możliwości zdrowotne starszej osoby. Zapamiętaj! Pamiętajmy, że białko nie musi koniecznie kojarzyć się wyłącznie z młodością i sprawnością [...]
[...] element deserów dietetycznych, jak i sama w sobie potrafi być "nagrodą" dla naszego mózgu. Słodki, owocowy smak lub mleczny typu czekolada, wanilia, dostarczą wrażeń smakowych, których na redukcji jesteśmy mocno spragnieni. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby z pomocą białka wykonywać fit wypieki, zastępujące klasyczne produkty cukiernicze.
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
[...] na przeszkodzie, by zaopatrywać się w mrożone warzywa, które nie ustępują świeżym produktom i stanowią idealne źródło witamin i składników mineralnych. Warto również kupować produkty regionalne i w danym okresie sezonowe. Obecnie bardzo przystępne ceny mają np. warzywa korzeniowe jak marchewka, rzodkiew biała oraz zwykła, ale warto wziąć na [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
[...] na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a każde powtórzenie powoduje, że coraz więcej sił brakuje. Węglowodany - produkty bogate w te makroskładniki powinny składać się z węglowodanów złożonych. Jest to najlepszy rodzaj ze względu na długi czas uwalniania energii do krwiobiegu. Po [...]
[...] niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki dietetyczne tego typu. Zawiera nienasycone tłuszcze Białko konopne produkowane jest z "masy", która została [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]